Manlig hälsa

Sund livsstil kan förebygga sjukdomar

Här presenteras några av de hälsoproblem och sjukdomar som kan drabba mannen från medelåldern och uppåt.

Hur vi åldras varierar från person till person. Du kan påverka din hälsa på många sätt även när du blir äldre genom att:

  • motionera regelbundet
  • äta sund och hälsosam mat
  • undvika att bli överviktig
  • inte röka, snusa eller överkonsumera alkohol
  • ha koll på blodtryck och blodfetter.

Bukfetma/övervikt

Din ämnesomsättning sjunker när du blir äldre. Rör du dessutom mindre på dig ökar risken att du lägger på dig fett runt magen, så kallad bukfetma. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt typ 2-diabetes påverkas beroende på var fettet sitter på kroppen Farligast är fettet som sitter på magen eftersom det är där mycket av blod- och leverfetterna bildas.

Hjärt- och kärlsjukdomar

Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, som till exempel stroke och hjärtinfarkt, ökar med stigande ålder. Ca 80 % av de som drabbas av stroke är över 65 år. Kända riskfaktorer är tobaksrökning, höga blodfetter, högt blodtryck, fetma, diabetes typ 1 och 2, samt ärftliga faktorer.

Håll koll på blodtryck och blodfetter

Har du högt blodtryck ökar risken för framförallt stroke, men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom och försämrad blodcirkulation i benen. Vid en lätt blodtrycksförhöjning kan det räcka med att ändra livsstil. Många blir hjälpta bara av att gå ner i vikt. Regelbunden motion kan också bidra till sänkt blodtryck. Om du dricker mycket alkohol kan även en minskad alkoholkonsumtion leda till att ditt blodtryck sänks. Att dra ner på salt i maten kan också motverka högt blodtryck.

Högt kolesterolvärde ökar risken för åderförfettning. Höga blodfetter är en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärt-och kärlsjukdom. Mängden blodfetter påverkas av ärftlighet, men också av vad du äter och hur mycket du rör på dig.

Testosteronbrist

Testosteronbrist kan utvecklas under hela ditt vuxna liv, men är vanligast i åldersgruppen 60–80 år. I de flesta fall beror det på att testiklarnas testosteronproduktion påverkas av någon sjukdom, som t.ex. hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes eller övervikt.

De första tecknen på att din kropp inte producerar tillräckligt med testosteron kan vara att du:

  • känner dig trött, hängig och initiativlös
  • har färre morgonerektioner
  • får minskad sexlust.

Testosteronbrist behandlas med hormonersättning (testosteron) som återställer nivåerna till de normala. Läs mer om testosteronbrist här: Testosteronbrist

Impotens/erektil dysfunktion,

Tillfälliga erektionsproblem drabbar de flesta män någon gång i livet. Cirka 25 procent av män över 50 år har mer eller mindre behandlingskrävande erektionsproblem och dessa besvär ökar med stigande ålder. Blodflödet i penis ökas cirka 50–60 gånger för att få en fullgod erektion, vilket ställer stora krav på en god kärlfunktion. Därför kan erektionsproblem vara ett av de första tecknen på hjärt- och kärlproblem.

Typ 2-diabetes

Eftersom din ämnesomsättning sjunker med stigande ålder och dina celler blir mindre känsliga för insulin, ökar risken att du kan drabbas av typ 2-diabetes. Att vara överviktig är också en riskfaktor för att utveckla diabetes.