Sömn

Sömn är viktigt för din hälsa

Sömnen är viktig för hur vi mår, såväl i vardagen som på längre sikt. Här får du tips på vad du kan göra för att sova gott.

Att sova gott är viktigt för att vi ska orka vara aktiva under dagen och må bra. Sömnen har också betydelse för flera funktioner i kroppen, bl.a. ditt immunförsvar och minnet. Vid långvarig sömnbrist påverkas även blodtrycket och din ämnesomsättning. Sömnbrist kan även öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Varva ner

Sömnproblem orsakas ofta av stress. Det beror på att kroppen vid stress utsöndrar adrenalin som ökar din vakenhet, vilket gör det svårare att somna. Dessutom blir man ofta stressad när man inte kan somna, vilket gör att det lätt blir en ond cirkel. I din hjärna finns flera s.k. vakenhetscentra som alla måste släckas ner för att du ska kunna somna. Det är därför viktigt att du varvar ner ordentligt och försöker hantera eventuell stress och oro före du lägger dig. Det kan du göra på flera sätt. Alltifrån att läsa en bok, ta ett varmt bad, lyssna på avslappnade musik eller göra någon form av avslappningsövning. Välj det sätt som passar dig bäst.

Tupplurar och powernaps

Om du har svårt att få tillräckligt med sömn (7–8 timmar per natt) så kan en tupplur på ca. 20–30 minuter under dagen vara en hjälp för att motverka trötthet. Även en så kallad powernap på 15 minuter är bra. Dock är den inte lika effektiv som en längre tupplur. Men fördelen kan vara att du inte är lika trött när du vaknar, eftersom i en längre tupplur väcks du oftast ur din djupsömn.

Sömnråd

  • Var fysiskt aktiv under dagen och se till att få mycket dagsljus.
  • Varva ner en stund innan du går och lägger dig.
  • Undvik att dricka kaffe och alkohol, att arbeta, eller att titta på TV eller annan skärm precis innan du ska lägga dig.
  • Varva ner 1–2 timmar före sänggåendet. Om du har svårt att varva ner kan du prova en avslappningsövning, eller ett varmt bad.
  • Om du har svårt att somna, ligg inte kvar i sängen i mer än 20 minuter, utan gå då istället upp och gör något ”småtråkigt”. När du börjar känna dig trött, gå och lägg dig igen.
  • Sovrummet ska vara svalt, helst inte över 18 grader.
  • Har du möjlighet så unna dig en skön säng.

Det är normalt att ha tillfälliga sömnstörningar, t.ex. en natt per vecka och framförallt när du blivit äldre. Men om du under en månad eller ännu längre tid har svårt att sova bör du kontakta din läkare.

 

Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet. En introduktion till sömn.